Després d'unes llargues (i merescudes!!!!) vacances, ja torno a estar aquí =)
El dilluns van tornar a començar les classes a la FIB, i sembla que hem arrencat el curs amb bon ritme… Aquest semestre torno a tenir 5 assignatures, i de moment sembla que la feina serà bastant considerable... De fet ahir ja em vaig quedar per la tarda a fer una pràctica amb un company... el segon dia de classe! Què hi farem... Més val treballar molt ara que torno amb energies renovades, perquè més endavant acabaré funcionant a base de cafè com sempre =P
Algú fa temps em va demanar que parlés de les competències transversals. Per qui no sàpiga de què parlo, les competències transversals són aptituds, per dir-ho d’alguna manera, que es considera que tot enginyer ha de tenir, com per exemple la expressió oral o la comprensió d’anglès. Amb el nou pla d’estudis, s’ha incorporat aquestes competències dins del pla d’estudis.
Personalment, crec que encara ens queda una mica de camí per integrar completament les competències amb les assignatures, al menys amb l’experiència del semestre passat. Hi ha assignatures que han trobat maneres senzilles de desenvolupar i avaluar la competència que els han assignat, però hi ha d’altres que encara han de trobar un bon mètode (ja que s’ho van treure de sobre fent-nos fer un petit treball a final de curs). Tot i així, sembla que poc a poc, com tot el que té a veure amb un nou pla d’estudis, s’anirà perfilant per a que funcioni millor. I crec que, ben fet, el tema de les competències transversals pot ser molt positiu. A les pel·lícules, moltes vegades ens venen que l’alumne que queda primer de curs en acabar la carrera aconsegueix la millor feina, però crec que en la vida real la situació és bastant diferent. Una empresa actual moltes vegades està interessada més en un perfil de graduat que sigui capaç de treballar en grup, de parlar en públic, d’aprendre per sí mateix el que necessita... I aquestes qualitats poden influir molt més que no pas les notes que ha assolit el candidat durant la carrera. La idea de les competències és donar una formació en aquests aspectes als alumnes, i així obrir més portes de cara al futur.
Hi ha gent que creu que pot ser innecessari, però verdaderament crec que és molt positiu, no només de cara a trobar feina sinó també personalment. Admeto que jo mateixa quan vaig entrar per primer cop a la universitat era una noia molt tímida i el fet de treballar per exemple l’expressió oral i el treball en grup em va ajudar molt a nivell personal a superar la meva timidesa.
Bé, fins aquí la meva opinió... hehehe Ara per ara es pot consultar la llista de competències aquí, i aviat tindreu una versió més explicada al ilovebits, ja avisaré =)
Hola. Crec que t'equivoques: les empreses actuals no estan interessades en les competencies transversals sino en que siguis un programador amb experiencia en tal o qual llenguatge, per no haver-se de "molestar" en haver d'ensenyar-te res (a aixo li dic "curtterminisme", un dels cancers del pais). Les ofertes de feina demanen anys d'experiencia en tecnologies concretes com qui compra kilos d'hamburguesa al super: la majoria d'empreses no volen enginyers, volen programadors i com mes baratos millor.
ResponEliminaTrist, si... pero la cruel realitat.
Potser al llarg dels anys, si ho fas molt be i et saps moure, pots optar a un puesto on aquestes coses importin. Pero la trista realitat del panorama espanyol es que els enginyers informatics recent llicenciats solen ser carnassa barata pels buitres de les consultores i demes carronyaires. ;-)
De totes formes crec que aprendre aquestes habilitats que comentes es l'unica manera de, amb el temps, deixar de ser pura mercaderia en mans de "gestors" desalmats.
Salut!
Interessant tema, ja que és força nou i tampoc hi ha massa informació.
ResponEliminaPersonalment, el que no trobo bé és que, tot i que els professors afirmen que és una nota a part de l'assignatura per avaluar objectius diferents dels tècnics, no la guardin en cas d'haver suspès l'assignatura però no la competència en sí.
Salutacions
Efectivamente, Clara. Tienes todas la razón
ResponEliminaLas empresas valoran las competencias transversales tanto o más que las técnicas, porque son las que proporcionan valor añadido a un ingeniero. No hay más que leer las ofertas de trabajo. Es más, cuanto más tiempo se lleva en el mercado laboral más valoradas son estas competencias.
Los trabajos actuales requieren la capacidad de trabajar en grupos multidisciplinares, de
comunicarse de forma efectiva (con el cliente, con el jefe y con tus compañeros), de
aprendizaje autónomo, y todas las demás que se trabajan en el Grado en Ingeniería
Informática de la FIB.
Un ingeniero competente en estas competencias tiene muchas más probabilidades de progresar
en el mercado laboral, ya sea en su empresa o en otra, y de realizar trabajos más interesantes
que un ingeniero que no posea estas competencias transversales.