dilluns, 14 de març del 2011

Desastres naturals 2.0

Les noves tecnologies han canviat la manera que tenim de rebre informació. Aquest cap de setmana hem pogut viure de primera mà com internet ha canviat de manera radical els mètodes que tenim per informar-nos.

El diumenge pel matí, ma mare va anar a comprar el diari i me’l va portar per a què pogués llegir tot el que havia passat al Japó (tema que em toca bastant, amb desenes d’amics actualment visquent al país). Em vaig sorprendre a mi mateixa al descobrir que, tot i ser primera hora del matí, la informació que apareixia en portada estava completament desfasada. I és que, en el temps que havien trigat des que s’havia tancat l’edició fins que havia arribat a les meves mans, la versió digital del diari havia publicat una desena d’articles nous amb molta més informació actualitzada.

Això ens demostra que les noves tecnologies no només estan desplaçant els medis tradicionals per comoditat o per cost (ja que molta gent llegeix el diari per internet per no pagar el euro que val la versió en paper), sinó també perquè volem més informació i més ràpid.

La gran sorpresa en el cas del terratrèmol al Japó és que el medi més eficaç de comunicació han sigut les xarxes socials, com ara Facebook o Twitter. I és que, curiosament, tot i que la xarxa de telefonia de Tokio va deixar de funcionar a causa del terratrèmol, la xarxa d’internet pels mòbils va seguir funcionant. I, sorprenentment, la manera més eficaç de saber si algú estava bé va passar a ser comprovar el seu facebook o twitter, on gairebé segur et podies trobar missatges actualitzats i informació molt més bona que la que apareixia en els medis de comunicació. A més a més, portals com Google van habilitar ràpidament sistemes per posar en contacte a la gent amb les seves famílies.

Per una altra banda, podem parlar fins a cert punt de manipulació de la informació. Durant aquests tres dies, tot i que les televisions japoneses no han parat d’emetre amb serveis informatius sobre la situació del país (que s'emeten per streaming en obert), s’ha descobert que la informació proporcionada pels medis nacionals és molt inferior a la que s’està rebent a nivell internacional. Gràcies a les noves tecnologies, gent que actualment es troba al Japó ha sigut capaç de veure les televisions de tot el món per internet i informar-se del que està passant.

Si fa un any el terratrèmol d’Haití va ser el primer en mobilitzar la gent de tot el món per ajudar a través d’internet, aquest terratrèmol del Japó ha demostrat el poder d’informació de les tecnologies 2.0
Mentrestant, deixo en segon pla de la pantalla i en tot moment visible l’espècie de twitter que ha muntat el diari El País per seguir les notícies minut a minut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada