dimecres, 2 de març del 2011

Gabarello


M’encanta trobar projectes informàtics que ajuden als nens, de veritat crec que es veu una faceta molt humana de la professió. En aquest cas, l’altre dia vaig trobar un article a El País que parlava d’un videojoc creat a Zurich per ajudar a nens amb lesions medulars.

I com pot ajudar un videojoc a nens amb problemes mèdics? Doncs resulta que la Universitat de Zurich fa anys va desenvolupar un aparell anomenat Lokomat, que era una màquina per ajudar en la rehabilitació de persones amb problemes a la meitat inferior del cos. De fet, el Lokomat és una màquina situada sobre una cinta de córrer; el pacient introdueix les cames dins l’aparell, situa els peus sobre la cinta i poc a poc la màquina l’ajuda a caminar. Tot i que aquest aparell pot ser molt útil per rehabilitacions d’adults, les sessions a les que s’ha de sotmetre el pacient solen ser llargues, i els nens se’n cansaven molt aviat. És per això que la Universitat de Zurich ha desenvolupat un projecte complementari, anomenat Gabarello.


Gabarello és un videojoc on un curiós astronauta ha de passejar per sobre d’un planeta i recollir objectes. Per tal de controlar l’astronauta, els desenvolupadors han activat el Lokomat com a comandament, i han col·locat la pantalla del joc davant la cinta de córrer. Així, per cada passa que dóna el pacient sobre la cinta l’astronauta també avança una passa. A més a més, l’astronauta canvia de forma i color depenent de l’esforç que fa el pacient. Així, han aconseguit que les sessions de rehabilitació siguin divertides pels nens, i per tant molt més productives.

Personalment, m’encanta Gabarello. No només és molt útil per propòsits mèdics, sinó també és una mostra de que un joc ben fet, ben dissenyat i amb gràfics ben treballats no només pot anar dirigit al gran públic, hi ha persones que dediquen els seus esforços a crear projectes com aquest que mostren una cara molt més humana i social dels videojocs =)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada