dilluns, 22 de novembre del 2010

La natura es modernitza

Dins els temes que fins ara he relacionat amb la informàtica, en faltava un de molt important: la natura (i les ciències naturals, si voleu). Per sort, una assistent a les jornades RedIRIS de la setmana passada m’ha enviat l’enllaç a una xerrada molt interessant que justament parla sobre la informàtica, les telecomunicacions i la natura =)

La xerrada, que corre a càrrec d’un biòleg, mostra en gran detall l’ús que es fa de la informàtica i les telecomunicacions a la reserva natural de Doñana, a prop de Huelva.


Aquesta reserva natural conté un parc científic que es dedica a observar i estudiar l’entorn, ja sigui la flora i la fauna, les estrelles, l’aire... És curiós com han aplicat les noves tecnologies al parc, per facilitar la feina dels investigadors. Per començar, han habilitat xarxa inalàmbrica a més de 35.000 hectàrees. Això permet que els treballadors recullin dades de les seves observacions i les enviïn a la base de dades central en temps real. A més a més, permet localitzar gent dins el parc per GPS, o fins i tot vehicles.

A més a més, fa molts anys que es dediquen a marcar amb braçalets aus. En el moment en què un observador, ja sigui aquí o a Finlàndia, identifica una au pel seu braçalet, s’incorpora a la base de dades i es pot seguir les migracions i evolucions de diferents espècies.


Per animals més grans, fan servir collarets amb GPS, cosa que els permet seguir el seu rastre un cop els deixen lliures. En aquest context parlen d’un exemple molt divertit en referència a un linx que van deixar anar ara fa un any. L’animal no només va sortir de la reserva, sinó que va acabar apropant-se a un polígon industrial i la seva excursió va arribar fins a Portugal. Així, es pot fer un seguiment molt acurat dels animals, i estudiar el seu comportament amb una precisió que fins ara era inimaginable.


A través de la pàgina web d’aquest centre hi ha diverses aplicacions molt interessants. Per exemple, es pot demanar el mapa d’observacions d’una espècie d’au en concret, o veure càmeres en temps real enfocades a punts d’interès de la reserva.

Si us interessa el tema i teniu una estona lliure, de veritat us recomano veure la conferència en sí, perquè veureu un munt d’aplicacions i exemples més que resulten molt interessants =)
http://rmedia.rediris.es/1/watch/56.aspx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada