divendres, 31 de desembre del 2010

Centre de Processament de Dades

Un centre de processament de dades, també conegut com a laboratori de càlcul, és, segons Wikipedia, “una ubicació on es concentren tots els recursos necessaris pel processament de la informació d’una organització”, és a dir, una gran sala d’ordinadors on es realitza tota la gestió de dades d’una organització com la UPC. Tot i que la FIB té el seu propi Laboratori de Càlcul, fa uns dies vam anar a visitar el Centre de Processament de Dades de la UPC (CPD).

El CPD es va inaugurar l’any 2007. Tot i que normalment és d’accés restringit per raons evidents, s’organitzen visites molt interessants!

La zona del CPD és una superfície de 250 m2, composta d’una gran sala i altres sales més petites que alberguen temes de refrigeració, magatzems, etc. La sala central conté més de 70 racks (armaris) de servidors, on s’allotgen, per exemple, tots els servidors de la UPC o el famós “Jutge” que fem servir a les assignatures de programació. Com us podeu imaginar, aquests servidors no poden parar de funcionar mai, ja que col·lapsaria tot el sistema de la UPC (i altres empreses clients) així que es du a terme una monitorització constant de la sala. La gran majoria de coses es poden controlar a distància, i així s’evita que la gent hagi d’entrar a la sala. De fet, en tres anys que porta en funcionament han aconseguit que el CPD no s’hagi parat ni una sola vegada!


El CPD ofereix “lloguers” de servidors a tercers, i diferencia en dos tipus de contractes: el housing y el hosting. El hosting es produeix quan un client col·loca les seves dades dins un servidor del CPD, i el housing quan porta el seu propi servidor i el CPD li subministra electricitat i xarxa.

El CPD de la UPC és molt nou, i per tant inclou noves tecnologies, com l’ampliació en calent. Aquesta tècnica implica que es poden connectar noves màquines o desconnectar una màquina de les altres per reparacions sense parar el subministrament elèctric de la sala sencera, és a dir, que es pot connectar i desconnectar màquines de la línia directament.


A més a més, en un CPD és molt important el control de la capacitat elèctrica, per a que sigui suficient per tots (en l’actualitat el CPD de la UPC consumeix el mateix que 60 cases particulars!) i de la climatització.
Per això, les temperatures de la sala s’han de controlar constantment, i s’inverteix molt en refredar (imagineu quanta calor desprenen tants ordinadors) i controlar la humitat (ja que una humitat alta “mullaria” les màquines i seria molt perjudicial, però una humitat baixa provoca electricitat estàtica i pot ser molt perillosa).

Finalment, val la pena dir que el CPD té un sistema antiincendis innovador a base d’un gas fred, que sense mullar res és capaç d’apagar foc dins la sala en cas de necessitat.

Us recomano que us apunteu a una visita guiada al CPD, verdaderament és molt interessant i curiós! =) Mentrestant, us deixo una notícia en PDF del nostre CPD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada