dimecres, 27 d’octubre del 2010

Realitat virtual

Fa anys, m'encantava jugar als Sims. Tot i que no ho conegués per aquest nom, resulta que feia servir realitat virtual.
A nivell de videojocs, puc citar uns quants exemples de realitat virtual: els sims, second life, els jocs de guerres, els de cotxes... és a dir, qualsevol que simuli el món real. Però admeto que mai m'havia plantejat fins on pot arribar aquest camp.
Fa anys que relaciono la simulació amb l'aviació, potser per què algú me'n va donar un exemple algun cop... qui sap. I és veritat, els pilots fan servir programes de simulació per aprendre a pilotar grans avions, i és que... imagina't que haguessin de començar de zero amb un avió de veritat! Avui en dia, a més a més, aquestes simulacions s'han portat al camp dels videojocs, i hi ha diversos jocs de simulació d'avions al mercat que es basen en simulacions professionals.
Avui en dia la indústria dels videojocs és una de les més grans del món (fins al punt que diuen que factura més que la cinematogràfica i la musical juntes), així que  no és d'estranyar que s'hagi girat la truita, i ara siguin els videojocs els que s'empren a nivell professional. Un clar exemple és el món de les motos, ja que em van explicar que els pilots fan servir els jocs comercials de simulació de carreres per practicar i aprendre els traçats dels circuits de veritat!
Tot i així, pot semblar que la realitat virtual només ajuda a certes professions molt limitades, i resulta que no és cert. Llegint aquest article, he descobert que hi ha moltíssimes més aplicacions que no m'imaginava... Us parlo de les que més m'han interessat =)

· Arquitectura
Qui més que no, ha jugat alguna vegada amb jocs com els sims, que permeten crear una casa a partir de quatre parets. A nivell d'arquitectura professional, és molt útil poder fer servir la realitat virtual, ja que a partir d'uns plànols dibuixats es pot veure un prototip del projecte acabat, com si fos una maqueta, sense haver de fer gaire feina. A més a més, quan demanem, per exemple, una proposta de projecte per una reforma, esperem veure una representació del projecte acabat, que molts cops es porta a terme amb programes de 3D. Una empresa americana ha portat aquesta idea més enllà, i ha creat un entorn de realitat virtual per a què els seus clients puguin passejar per representacions de les cases que es troben en venda i puguin veure com són sense haver-hi d'anar físicament. Us deixo un vídeo promocional:


· Salut i formació
En el camp de la medicina, s'estan desenvolupant vàries eines d'aprenentatge. Així, els metges i infermers poden practicar casos de diagnòstic i cures sobre pacients virtuals, que recreen la realitat sense posar en perill la vida de ningú.
Qui no ha somniat, de petit, en aprendre jugant? Sempre he pensat que seria molt més fàcil i amè aprendre, per exemple, història a través d'un videojoc... Doncs resulta que ja s'ha començat a fer! Els alumnes d'una universitat americana que estudien odontologia (vaja, que volen ser dentistes) han començat a fer servir un joc que simula, per exemple, el procediment per fer un implant d'una manera molt realista. Us deixo l'enllaç a un vídeo que mostra totes aquestes aplicacions =)

· Emergències
Similar a l'anterior exemple, podem trobar simulacions de situacions d'emergència. Aquests simuladors es fan servir per entrenar personal sanitari a l'hora de rebre una emergència, o fins i tot personal de seguretat i bombers per situacions de catàstrofes, ja sigui naturals o creades per humans, com actes de terrorisme. Aquests programes, juntament amb els que he mencionat anteriorment, s'anomenen "serious games", és a dir, jocs seriosos, i podeu trobat en aquesta web l'exemple d'una empresa que es dedica a la seva creació.

· Cures infantils
Finalment, l'exemple que més m'ha cridat l'atenció és un que gairebé passa per alt a l'article: les cures a cremades infantils. Com us podeu imaginar, si no ho heu patit alguna vegada, les cures que s'han de realitzar a cremades greus són molt doloroses. Diversos estudis han demostrar que el dolor té una gran component psicològica, i per això als estats units s'ha començat a fer servir un mètode innovador amb els nens: els proporcionen un casc de realitat virtual amb un joc senzill durant les cures per a que així es distreguin i decreixi el dolor. Crec que aquest és l'exemple més bonic de tots, ja que a partir de realitat virtual i un petit videojoc s'ha aconseguit millorar d'una manera molt notable la vida de nens amb greus problemes =) Un deixo un vídeo (recomano que salteu la primera meitat, a partir de llavors surt el joc =) )



Qui sap, potser el camp de la realitat virtual podria ser una bona sortida per la carrera!!! De moment no ho descarto en absolut...

1 comentari:

  1. M'ha sorprès aquest missatge al blog. Potser és que a la FIB no se'n fa gaire promoció però la UPC té el centre de realitat virtual, on treballen alguns professors, alumnes i ex alumnes de la FIB, i on precisament es realitzent moltes feines de les que aquí comentes! Potser una 2a part de l'article podria ser parlant-ne!

    ResponElimina